Nonnen

VeenpoortZuster Engel in het hoogveen
Haar officiële naam was Zuster Maria ter Engelen van de orde Franciscanessen


Hemelse rust bestaat nog... en je hoeft er niet ver voor te reizen. Een plekje hier in Nederland waar de natuur nog ongerept is en zijn eigen leven leidt. Een gebied waar je eindeloos kunt wandelen en genieten van gezonde, frisse buitenlucht: het Bargerveen. Deze plek is niet alleen mooi maar heeft ook een bijzonder verhaal. Het verhaal van Zuster Engel. Veenarbeiders werkten jarenlang in de veengebieden die een roerig, soms dramatisch, maar ook een kleurrijk verleden heeft. Zij werden geestelijk bijgestaan door pastoor Veltman. Hij mocht op anderhalve hectare grond een kerk in Weiteveen bouwen. In 1919 werd het kerkje O.L. Vrouw Koningin des Vredes ingewijd. Pastoor Veltman oefende de eerste jaren zijn ambt in alle rust uit, tot die op zondag 4 mei 1925 wreed verstoord werd. Hij ontdekte dat het Tabernakel met de daarin opgeborgen hosties uit het altaar ontvreemd was. Het hele dorp was in rep en roer en heel Katholiek Nederland werd op de hoogte gesteld. Twee jongens vonden de Tabernakel bij toeval in de greppel van het hoogveen. Op deze plek staat nu een kapel met daar om heen een kerkhof.

Door de landelijke publiciteit die het verdwenen tabernakel kreeg, werd Weiteveen landelijke bekendheid. Hierdoor ontving de kerk veel donaties waardoor onder andere een nieuw tabernakel kon worden aangeschaft. Van dit geld kon ook een zusterhuis worden gebouwd.

Met de bouw van het zusterhuis begint het verhaal van Zuster Engel. Zuster Engel kwam in 1932 naar het huidige Weiteveen om te werken als wijkverpleegster. Bittere armoede heerste er destijds in dit dorp, waar de turfgravers en hun gezinnen nog in vochtige en tochtige huisjes woonden. TBC en kinkhoest was een veel voorkomende ziekte in die tijd.

Zuster Engel liep samen met haar medezusters op afgedankte schoenen en in een lange rok urenlang door het veen om noodlijdende mensen te helpen. 's Winters warden de paden erg nat en droegen de zusters rubber laarzen. Door weer en wind gingen ze met de stallantaarn langs zieke mensen. Soms moesten ze wel 15 km lopen midden in de nacht, moeizaam door gaten en bulten van karrensporen. Je kunt je niet voorstellen in welke barre omstandigheden de zusters hebben gewerkt.

Over het leven van Zuster Engel is een boek verschenen.
Dit boek is een eerbetoon aan Zuster Engel en staat vol verhalen en anekdotes over haar leven in de periode 1925 t/m 1995. Het boek kost € 15,00 en is te bestellen via info@veenloopcentrum.nl of telefonisch onder nummer 0524-541458 De opbrengst van het boek is (geheel in de geest van Zuster Engel) bestemd voor de straatkinderen van Cambodja